Jabłoń Antonówka Półtorafuntowa - Bardzo stara odmiana rosyjska, znaleziona w 1888 roku jako sport Antonówki Mohylewskiej Białej (jedna z gałązek tego drzewa wyróżniała się bardzo dużymi owocami). W gwarze handlowej często nazywana jest Śmietanówką. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc szerokie, rozłożyste korony. W okres owocowania wchodzi późno, owocuje naprzemiennie, plennie lub bardzo plennie. Jabłka dojrzewają w różnym czasie i wymagają kilkukrotnego zbioru. W cieplejszych regionach kraju pierwszego zbioru dokonuje się pod koniec sierpnia, a nawet w jego połowie.
Antonówka Półtorafuntowa wzięła swą nazwę od wielkości owoców, ważących zwykle od 400 do 600 gram, choć zdarzają się i większe. Kształt jest zwykle mocno niesymetryczny, kulistostożkowaty, nieco ścięty ku kielichowi, oraz z lekkim żebrowaniem. Część owoców przyjmuje kształt spłaszczony. Skórka mocna, początkowo zielona, w miarę dojrzewania owocu zielonożółta, czasem pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym żółtopomarańczowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ biały, drobnoziarnisty, przypominający smakiem Antonówkę Zwykłą, lecz mniej kwaśny i mniej aromatyczny. Bardzo ceniony ze względu na właściwości przetwórcze. Nadaje się do szarlotek, przecierów, musów, dżemów, kompotów, surówek, często przeznaczany jest na susz.